Al Quran Nur Karim

Tuesday, April 26, 2016

alhamdullilah

hai...

pasal kuih jongkong lagi hihi..

aku buat kuih ni lagi hujung minggu baru ni,
dan tercuba tips baru yang sangat la lazat bila dipraktikkan makan mcmtu,

kuih jongkong kalau pada sesetengah orang rasa kuihnya manis terlebih,
boleh la makan kuih jongkong ni letak air batu.
Wow, meletop jadi sedapnya!! cubalah (y)



dan semalam aku try la berpuasa untuk persediaan bulan ramadhan yang akan datang...
lembik melampau rasa badan ..

xkuatnya aku...

aku lapar dengan dahaga tak sangat,
letih tu jela melampau2 rasa..

teringin pulak buah tembikai time2 gitu...

terasa sungguh mcm berada dlm bulan romdan bila dapat beli buah tembikai (separuh)



waktu potong buah ni perasaan aku dah tak tau la nak kata mcmane,
yang pasti siap2 potong buah ni dalam pukul 6 lebih,
pastu mandi2.. pastu melepek atas katil sampai pukul 7..
haha teruk2..

moga bulan puasa nanti lebih gagah perkasa la hendaknya.. 
tapi tulah... perasaan puasa tu best, terutamanya bila dah seharian lapar dahaga,
dapat pula makan bila masuk waktu maghrib tu.. bahagianya tak payah cakap..
bersyukurnya.. alhamdullilah <3

Monday, April 4, 2016

kuih jongkong dan etok sungai pahang

hujung minggu baru ni adik aku dari melaka balik ke pahang..
sudah lah budak itu ada merequest makanan..
mengandung pulak..

bergigih la aku buat makanan yang dia nak..
aku pun lama dah tak buat kuih jongkong yang adik aku nak makan ni,
sampai dua hari la aku buat,
tak cukup punya pasal...

ini lah kuih jongkong, kuih warisan orang perak,
acuan tu boleh buat lagi kemas,
tapi kite nak jimat masa... asal boleh aje le ropenye..
kuih baru nak dikukus..

kuih dah siap kukus

ini lah rupa isinya, sedap!
dan aku pelik, kuih ni takde lagi aku jumpa dekat kedai orang jual,
kalau jumpa pun rupa kuih sama, tapi isinya lain..
pegi perak pun xada orang jual..
kuih ni senang je nak buat..
dan rasanya sangat sedap!!
berkuah santan lemak manis, isi tepungnya lembut,
orang takde gigi pun boleh makan dengan gembiranya hihi
wangi sebab dibalut penuh dengan daun pisang,
sangat beraromakan kuih orang-orang lama..
dan lebih sedap dimakan waktu sejuk (y)



main dengan aku ada kelasnya hari ahad dekat kL,
walaupun tak berhenti2 bergegas sana sini..
bertungkus lumus di dapur..
aku bahagia haha..
seronok sangat bila ada orang balik dari jauh,
kekdahnya.. hee

bahagia2, alhamdullilah..

pagi ahad yang aku ada kelas tu,
sempat pulak adik aku pegi mengutip etok yang tengah pemes dkt sungai pahang kebelakangan ni..

seronok sangat dapat mencari etok,
memang gitu la gayenye budak itu,
minat ngat hehe..



ini lah etok yang adik aku amik, isinya mcm isi kerang,
dan adik cakap memang nama lainnya etok ni, kerang air tawar..
yang pasti isinya lagi bersih dari kerang laut..

hujung minggu yang seronok sesungguhnya,
alhamdullilah ^_^v ~