.

Al Quran Nur Karim

Friday, November 4, 2016

kenangan lalu

assalammualaikum

lama tak mengisi cerita dekat sini,
tetibe pagi ni teringat masa duduk dekat rumah flat semambu,
masa belajar dekat poli dulu..
(rasanya cerita penah cerita dekat blog lama, *blog tersebut telah dihapuskan )

malam tu tak berapa nak ada kerja,
mata pulak segar..
budak2 rumah yang lain masa tu tengah buat apa tak ingat,
yang pasti rumah sunyi aje masa tu..

aku pun teringat ada beli,
sabun yang tiup2 jadi belon buih tu,
ambik, berdiri tepi tingkap dekat tingkat 4 tu,
fuhhh fuhh tiup belon hahaha
seronok beno..
tengok belon buih banyak2 terbang meliuk2 ikut angin..
kene bias2 lampu jalan lagi cantik jadinya belon2 tu..

angin pulak kuat juga malam tu,

tetiba jugak, aku dengar suara orang lelaki 4,5 orang gitu..
'wey wey buih apa ni... ada puteri ke dtg nii.. "
suara cemas2 mcm mistik sangat memikirnya hahaha

lagi syok la aku tiup2 bagi banyak jatuh kebawah dkt tempat dorg bediri,
borok sangat malam2 dkt luar,
penakut juga rupanya haha..

boleh tak pasan aku main belon dkt atas tu, mungkin juga la tak nampak,
sebab aku main pn bukan kepala terjojol keluar tingkap tiup2 belon tu..
sipi2 tingkap aje berdirinya..

lama2 sikit baru dorg pasan, sebab kan keberanian mengkaji
sumber datang belon tu dari mana kan..
kalau takot tu mboh sampai ke sudah la ingat benda mistik haha..

dah dorg tau tu, aku pn menyorok laa..
lawak betoi la budak2 lelaki ni..
memikir ke ada puteri turun dari langit nak mengorat dorg ke apa,
terasa hot itu la tu..
haihh mengkome ni huhu..

tu la sikit kenangan yang aku ingat masa aku blaja poli dulu,
masa tu umur 19 tahun ..
jauh sangat da kenangan tu tinggal di belakang...
sekarang umur pn da 32..

dan yang sama ketika ini masih memegang status student u,
single..
cuma yang lainnya,
dah bekerja tetap, alhamdullilah..
dan ada anak sedara 3 orang (adeeb - 5 tahun, memey - 1 tahun , orkid - sebulan lebih )
coming soon insyaAllah anak sedara kembar kot.. ^_^

sesiapa yang ada terbaca blog ni,
doakan la yang terbaik untuk aku ye,
jadi orang yang baik2, kuat semangat dan rajin <-- rajin ni yang utama korang kene doakan hehe .

akhir kata salam jumaat semua,
moga dipermudahkan semua urusan kita di dunia ni,
selalu ingat Allah,kumpul pahala, kurangkan dosa adehh *utk gue ni
agar disana nanti pun jalannya dipermudahkan..
amin .. ~

Tuesday, August 9, 2016

ketupat sotong, sedap!

assalammualaikum,

hai..

semalam punya lah tak nak bosan sangat kalau sampai rumah awal balik dari kerja, aku singgah pasaraya PDM walaupun tak da plan nak beli apa2..

well kalau dah nama perempuan, benda tak di plan tu la, jadi yang bukan-bukan dibuatnya, dibelinya haha

soo.. disebabkan ternampak pulut susu yang boleh beli timbang,
terus grab laju2 sotong, sama santan, halba.. actually kene ada halia buh dalam resepi ni,
tapinya dah balik rumah baru tengok resepinya betul2..
so dah tak ada halianya sbb tak beli (rumah bujang saya takda standby halia sesiap kt rumah oke hehe)..

maka terjadilah ketupat sotong yang pertama-tama kalinya saya buat dan saya makan ^_^


dalam proses dimasak, seekor sotong disumbat gemuk dengan pulut haha

tak plan nak kuah kering cmgitu ketupat sotong ni, sebabkan tinggal atas dapur, pastu p mandi la apa la, jadi la rupa gitu huwhuw

dah siap masak! sedap betul ketupat sotong ni, serius!! boleh la jadi hidangan hari raya lepas ni (kalau duit ada terlebih banyak nak beli sotong puluh2 ekoq ) 
pulut terlebih beli, tak nak membazir, buat la pulut kuning,, is lembik,
 i memang sememangnya tak pandai masak pulut --' :D , so kene cari apa resepi yang boleh dibuat dengan pulut lembik ni haiyaa.. 

oke ni gamba makanan pada hari sabtu haritu, saje selit
 kawan rumah sewa masak, cedap angattt!! tu sebab buh juga gamba kt sini hehe.. terkenang2 pulakk aihh sedapnyee.. (y)

buah manggis ni ambil dekat kebun belakang rumah jengka, dapat la 2 biji,
ada masak yang lain abis makan dek tupai..
rezeki awak la en. tupai..
rumah jengka pun dah tak ramai yang balik,
kebun buah dekat belakang tu pn dah mula nak jadi kebun terbiar nampaknya..
haihh.. sayang sayang.. ~

okelah, sampai sini dulu,
makanya kalau rajin masak,
perut kenyang,
hati pun sonang haha ^_^v

alhamdullilah <3 ~

Monday, August 1, 2016

cerita dari gambar

Assalamualaikum,

lama tak update blog kan,
kita layan gambar jelah ye ^_^



gamba masjid baru di temerloh

kambing grill untuk buka puasa :D








sibuk sibuk nak sambut hari raya



rindu lemang comel dengan nasi impit nii <3 <3





open house rumah sepupu, kita pun jadi orang dapur, tolong2 mana boleh


orang dapur makan di dapur, seronok (y)

letihh... tudung saji pun layan bergambar ^_^
makan pulut mangga di kuantan, teman akak opis hantar dokumen untuk diaudit,
tersangatlah sedap meletop!!!

berhari raya di negeri sembilan, pokok bunga mama yang cantik di rumah pD.. ~

majlis hari raya dan keberangkatan pak anjang,wife dan ehsan yang nak pergi haji bulan 8 ni, alhamdullilah

mengait rambutan di rumah mak mentua adik ( kak cik)

makan malam pada jam 12 tgh malam ish ish


perantin baru husena dan pasangan, nikah masa raya ke-4, tak larat nak upload gamba da haha

stesen minyak shell baru berhampiran rumah di lukut,yippie! dapat air mineral free isi minyak rm50, good2!


sebelum pulang ke pahang, jalan2 cari makan, sedap nii!!



berjalan cari seluar aiman, tak beli pun huwhuw ~

sekarang kembali kepada asal, sibuk belajar , kerja..
apa-apa pun syukur sentiasa nikmat yang ada ni,
alhamdullilah ^_^v ~