Al Quran Nur Karim

Monday, April 4, 2016

kuih jongkong dan etok sungai pahang

hujung minggu baru ni adik aku dari melaka balik ke pahang..
sudah lah budak itu ada merequest makanan..
mengandung pulak..

bergigih la aku buat makanan yang dia nak..
aku pun lama dah tak buat kuih jongkong yang adik aku nak makan ni,
sampai dua hari la aku buat,
tak cukup punya pasal...

ini lah kuih jongkong, kuih warisan orang perak,
acuan tu boleh buat lagi kemas,
tapi kite nak jimat masa... asal boleh aje le ropenye..
kuih baru nak dikukus..

kuih dah siap kukus

ini lah rupa isinya, sedap!
dan aku pelik, kuih ni takde lagi aku jumpa dekat kedai orang jual,
kalau jumpa pun rupa kuih sama, tapi isinya lain..
pegi perak pun xada orang jual..
kuih ni senang je nak buat..
dan rasanya sangat sedap!!
berkuah santan lemak manis, isi tepungnya lembut,
orang takde gigi pun boleh makan dengan gembiranya hihi
wangi sebab dibalut penuh dengan daun pisang,
sangat beraromakan kuih orang-orang lama..
dan lebih sedap dimakan waktu sejuk (y)



main dengan aku ada kelasnya hari ahad dekat kL,
walaupun tak berhenti2 bergegas sana sini..
bertungkus lumus di dapur..
aku bahagia haha..
seronok sangat bila ada orang balik dari jauh,
kekdahnya.. hee

bahagia2, alhamdullilah..

pagi ahad yang aku ada kelas tu,
sempat pulak adik aku pegi mengutip etok yang tengah pemes dkt sungai pahang kebelakangan ni..

seronok sangat dapat mencari etok,
memang gitu la gayenye budak itu,
minat ngat hehe..



ini lah etok yang adik aku amik, isinya mcm isi kerang,
dan adik cakap memang nama lainnya etok ni, kerang air tawar..
yang pasti isinya lagi bersih dari kerang laut..

hujung minggu yang seronok sesungguhnya,
alhamdullilah ^_^v ~

2 comments:

  1. Hihihihihihihihiihihihihihihiiiiiiiiiii...... ^____^

    ReplyDelete
  2. ^_^ baru dapat balas problemas sangat nak membalas komen awk ni ih ih

    ReplyDelete