Al Quran Nur Karim

Tuesday, October 11, 2011

Lempeng Coklat

 haa, kita kasi resepi lagi, resepi kali ni sesuai untuk sarapan pagi ,minum petang, dan dibila bila waktu pun,senang saje,.. ritu buat berebut2 makan semua orang.. sampai ada yang dapat sekeping kecik je , sbb lambat menyerbu.. takpe2 nnti k.lang buat lagi ye ^_^ ..
jom tengok ape resepi kali ni pulak :

Lempeng Rangup Coklat Manis


Bahan - bahan :

1. Tepung gandum
2. telur 2 biji
3. garam
4. gula
5.air 1 jag
6. esen vanilla atau perasa lain2nye
7.coklat masakan 1 bar.
8. majerin

cara - cara buat :

1. Ambil tepung gandum tu separuh bag je, isi dalam mangkuk... pastu garam setengah sudu makan bancuh dgn air segelas, dah sebati masukkan dalam mangkuk berisi tepung tadi, kacau2 sekejap... pastu bancuhkan pulak gula 3 sudu dgn segelas air juga, kacau sampai sebati, masukkan kedalam tepung tadi, kacau sekejap...
( * kuantiti gula ikut kesesuaian, ikut lempeng nk makan dgn ape, kalau rasa tak nak langsung ada rasa manis pada tepung tak payah letak pn boleh :)  )

2. masukkan air 1 jag tadi kedalam tepung, bancuhan tepung ni cair saje, sbb kita nk buat lempengkan, bukan nk buat cucur.. huhu~~ bancuhan cair macam kita nk buat kulit kuih ketayap tu :) ..

3. dah elok cairnye, masukkan telur dua biji... kacau sampai sebati, dan lepas tu masukkan esen vanilla atau perasa lain yg korang suka .. kacau sampai sebati juga lepas tu, make sure tepung jgn berketul2 ye..

4. okeh dah siap bancuhkan, sediakan kuali, panaskan setengah sudu makan menjerin utk setiap keping lempeng yg hendak dimasak, sendukkan tepung yg dah dibancuh tadi kedalam kuali pastu buat la bentuk bulat dengan belakang senduk tu.. api perlu perlahan je, nnti masak tak cantik pulak lempeng tu,terbalikkan bila sebelah yg satu tu da agak kekuningan masaknye, terbalik2 kan la lempeng ni sampai la korang rasa puas hati dgn tahap keranguppannye,okies..

5. sambil masakkan lempeng ni, bolehlah sebelah dapur tu masak coklat ,guna setengah bar je coklat ni  , ambil periuk berisi air, letakkan atas dapur, lepas tu ambil loyang sedikit kecil dari saiz periuk tu, letakkan coklat dan mejerin dalam loyang tu dan letakkn dalam periuk berisi air tadi (letak atas air mendidih tu,jgn korang rendam pulak hohoho! ), kacau sampai la coklat ni cair...pastu isi la dalam mangkuk... ( * mejerin bubuh sikit je dalam dua sudu kalau nk coklat tu pekat, kalau nk cair bubuh la banyak sikit majerin tu)

6. da siap kedua duanya boleh la dimakan.. jadi la seperti gmbar diatas rupanye..sungguh sedap dimakan diwaktu bila2 pn, nk bawak berjalan berkelah pn sedap juga lempeng ni.

*boleh juga dimakan dgn kari , sambal atau masakan masakan lain lempeng ni.. (^_^) v

No comments:

Post a Comment